Cei care o cunoşteau pe femeia spulberată la Sângera de poliţista băută cer Legea Anastasiei şi în Moldova

30 August 2023, 08:31
Redacţia PiataAuto.md
Ieri dimineaţă, vestea despre un accident cumplit, produs în noaptea de dinainte, a şocat toată Moldova. Trei pietoni — o femeie de 30 de ani, fiica ei de 6 ani şi sora ei de 17 ani — au fost loviţi din plin, pe trotuar, de o maşină, femeia de 30 de ani murind pe loc, celelalte două fete fiind preluate în stare de medici şi duse la spital. Iar culmea este că la volanul maşinii scăpate de sub control era o poliţistă, angajată INSP. Şi mai revoltător, însă, e faptul că această poliţistă îşi conducea maşina în stare de ebrietate, având 0,51 mg/L în aerul expirat.
Poză simbol

Fiind încă proaspăt în memorie cazul Doiniţei Prodan, o mamă a doi copii care a murit la spital după ce un şofer cu Mercedes, care nu avea nici permis, a intrat cu maşina sa pe contrasens, la Jumbo, cazul de acum, care ia viaţa unei alte tinere mame, pe nume Valentina Bivol, pare a fi continuarea unui şir nesfârşit de tragedii, care se produc pe drumurile Moldovei din cauza unor şoferi iresponsabili, iar de această dată din cauza unei poliţiste, care ar fi trebuit ea însăşi să lupte cu şoferii indisciplinaţi şi să asigure siguranţa traficului. O fetiţă de 6 ani, rămasă orfană acum, luptă pe patul de spital pentru viaţa ei firavă, viaţă care nu va mai fi niciodată cum a fost, pentru că firul bucuriei implicite din copilăria ei s-a rupt ieri brusc. Iar în vâltoare acestor emoţii apăsătoare, oamenii care o cunoşteau pe femeia care a trecut în nefiinţă, au publicat imagini cu ea şi cer autorităţilor un lucru de o importanţă majoră — o Lege a Anastasiei şi în Moldova, după exemplul legii care a intrat în vigoare în România recent, în iulie 2023.
Foto: Valentina Bivol, tânăra mamă care şi-a pierdut viaţa în accidentul povocat la Sângera de poliţista în stare de ebrietate. Imagine publicată de apropiaţii ei.

Legea poartă acest nume în România, pentru că a apariţia ei a fost motivată de un caz în care opinia publică a înţeles că aşa nu se mai poate. La data de 1 iunie 2022, o fetiţă de 4 ani, pe nume Anastasia, a fost ucisă chiar de ziua ei, în faţa casei sale, de o şoferiţă fără permis. După asta, un senator a venit cu un proiect de lege prin care săvârşirea omorului din culpă de către un şofer care a condus fără permis, a fost sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psiho-active, se pedepseşte cu închisoare cu executare, fără ca instanţa de judecată să poată dispune suspendarea pedepsei. Deci, cu alte cuvinte, şoferii care provoacă accidente în care moare cineva, şi au fost în stare de ebrietate, sub influenţa drogurilor sau nu aveau un permis de conducere valabil, fac neapărat închisoare cu executare, fără şansa unor pedepse blânde de închisoare cu executare.
Iar o asemenea lege pare imperativ necesară şi pentru Moldova cu mici adaptări, inclusiv excluderea penitenciarului „de tip deschis” pentru aceste condamnări, care e un soi de penitenciar atât de blând, încât deţinuţii pot pleca ziua la serviciu normal, prin oraş, iar seara pot reveni la închisoare, ca la hotel. E suficient să ne amintim aici de cazul şoferului care a provocat în februarie 2023 accidentul de la Stăuceni, cu cei doi copii biciclişti, unul dintre care a murit. Acesta a primit 6 ani de închisoare de tip deschis, deşi avea permisul de conducere suspendat în momentul accidentului, pentru un episod anterior de condus în stare de ebrietate.
Problema e că în codul penal al Republicii Moldova şi-n codul de procedură penală există câteva prevederi care le permite unor asemenea şoferi să scape cu o pedeapsă mai blândă, eventual cu mai puţini ani, o parte cu suspendare, iar alta în penitenciar de tip deschis. Conform legii, şoferiţa poliţistă, în stare de ebrietate, din accidentul de ieri de la Sângera, riscă de la 4 la 8 ani de închisoare. Dacă ea-şi recunoaşte vine, i se reduce automat 1/3 din pedeapsa de care e pasibilă, ceea ce înseamnă deja de la 2 ani şi 8 luni de închisoare până la 5 ani şi 4 luni. Iar o parte din această pedeapsă poate fi dată cu suspendare, în timp ce cealaltă poate fi dispusă într-un penitenciar de tip deschis, depinde de la caz la caz. Şi tocmai pentru a nu lăsa lucrurile să depindă de la caz la caz, ar fi nevoie de o asemenea Lege a Anastasiei, spun cei care au cunoscut-o pe Valentina Bivol, o lege prin care judecătorii n-ar putea aplica decât singura pedeapsă disponibilă pentru aceşti şoferi — pedeapsa cu închisoare cu executare, cu termen complet, în penitenciar de tip închis.
Varianta mai blândă poate rămâne în vigoare, dacă se va considera necesar, pentru şoferii care nu întrunesc niciuna din cele 3 circumstanţe agravante. Însă cei care conduc băuţi, sub influenţa altor substanţe sau fără permis, nu pot avea parte de indulgenţă, consideră apopiaţii tinerei. Pentru că pedepsele prea blânde, care pot fi atât de mult „ajustate” de la caz la caz, nu fac decât să creeze senzaţia de impunitate pentru aceste fapte grave, şi să admită în continuare producerea de noi şi noi tragedii, care iau vieţi nevinovate şi care lasă copii să-şi petreacă copilăria în lacrimi, deşi ar fi putut să se bucure de îmbrăţişarea mamei lor alături.
1
33,216
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!