(VIDEO) Xiaomi a dezvăluit mai multe imagini şi detalii din fabrica unde produce complet automatizat modelul electric SU7, fără angajaţi pe linia de asamblare

27 Aprilie 2024, 13:54
Redacţia PiataAuto.md
La scurt timp după lansarea modelului electric Xiaomi SU7, producătorul chinez a prezentat primele imagini cu fabrica sa, de unde puteau fi văzute mai multe părţi ale procesului de fabricare, complet automatizat, şi niciun om în acele imagini din fabrică. Asta e dus repede la informaţii uşor diferite despre gradul de automatizare a noii fabrici unde e produs acest model. Ei bine, acum Xiaomi a completat imaginile adăugând şi noi detalii despre cum are loc procesul de fabricare a primului său automobil.
Cea mai importantă parte e confirmarea faptului că noul model e produs complet automatizat, fără niciun angajat pe linia de producţie, singurii angajaţi fiind cei care monitorizează fabrica şi eventual intervin la înlăturarea unor defecte, dacă acestea sunt depistate.
Dar fabrica de 718.000 metri pătraţi face toate lucrările esenţiale autonom, într-un sistem ghidat computerizat şi sincronizat. De la ştanţările iniţiale până la sudare, roboţii fac toate aceste procese, dar această etapă şi alţi producători o au automatizată.
Componentele exteriorului sunt asamblate la fel de automatizat, iar toleranţa admisă e de 0,5 mm. Transportul componentelor e autonom, la fel ca şi inspectarea vizuală şi asamblarea. Şi verificările sunt făcute deja la aceste etape, cu radare, conectate la un sistem ce poate emite alerte în caz de identificare a unor probleme. Sunt folosite şi scanări cu raze X, dar şi inteligenţă artificială pentru procesarea imaginilor.
Foto: Scanări cu raze X, folosite în inspectarea maşinilor la fabrica Xiaomi

Vopsirea, sudarea acoperişului, chiar şi „mariajul” dintre componentele suspensiei şi motoarelor şi caroserie sunt făcute automatizat.
Mai mult ca atât, inspecţia finală a maşinii este de asemenea automatizată, la final maşina merge singură pe calea de ieşire din fabrică şi migrează spre un loc de parcare.
Însă câteva mici elemente lipsesc totuşi din a fi menţionate, precum asamblarea unor mici detalii de interior, care sunt de obicei făcute manual, sau pregătirea pentru unele etape de verificări.
Dar e cât se poate de evident că fabrica e una excepţional de avansată, cu un număr minim de oameni, şi aparent deloc sau aproape deloc oameni implicaţi pe linia de asamblare. Iar asta explică acel randament prin care de pe poarta fabricii iese o maşină la fiecare 76 secunde. Şi în lipsă de angajaţi, această fabrică nu mai are aproape deloc salarii de plătit, greve de evitat şi nu mai e vulnerabilă la calitatea muncii livrate de aceştia.
Vezi totul în videoul de mai jos.
1
5,292
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!