O investiţie majoră de 160 milioane euro din Germania e anunţată la Bălţi, în nordul Moldovei, într-o fabrică de sticlă pe un teritoriu de 28 hectare

3 Ianuarie 2024, 11:32
Ilie Toma
Administratorii Zonei Economice Libere Bălţi au anunţat o investiţie majoră de 160 milioane de euro a grupului industrial Medal Holding din Germania într-o nouă fabrică de sticlă la Bălţi, care ar urma să ocupe în total o suprafaţă de circa 28 de hectare. Este cea mai mare investiţie într-o fabrică din toată istoria ZEL Bălţi, iar noi am vorbit cu administratorul ZEL, Marin Ciobanu, pentru a afla mai multe detalii despre această fabrică, mai ales că multe din celelalte fabrici care operează în ZEL Bălţi produc componente pentru industria auto şi le exportă direct către marile fabrici auto.
În primul rând, nevoia de noi informaţii a venit din lipsa mai multor informaţii exacte din comunicatul ZEL Bălţi, care anunţa această investiţie. Se menţiona că noua fabrică din Moldova e o investiţie a grupului german Medal Holding şi se mai menţiona şi o fabrică similară din Kazahstan, numită Orda Glass, care a fost construită acolo. Noi aflasem că fabrica din Kazahstan fusese vândută unei companii din China, iar acţionarul societăţii fondate în Moldova e un cetăţean din Kazahstan la această etapă iniţială, fapt care părea bizar pentru o investiţie anunţată drept germană. Cei de la ZEL Bălţi ne-au oferit totuşi actele semnate în 3 părţi, unde societatea din Moldova are rol de operator, unde administratorul din Kazahstan vine şi în rol de coinvestitor, dar şi cu expertiza construirii anterioare ale unei fabrici de mărime similară în Kazahstan, tot cu participarea Medal Holding, iar grupul industrial german într-adevăr îşi confirmă intenţia în acele acte pentru investiţia majoră anunţată în Moldova.
Astea fiind clarificate, ne-a interesant unde va fi amplasată fabrica mai exact, dar şi dacă ea va produce doar sticlă pentru geamuri de clădiri sau şi pentru industria auto. Ei bine, la capitolul amplasării, ea se va situa pe teritoriul fizic al zonei economie libere Bălţi, în proximitatea altor fabrici existente acolo, precum Draxlmaer sau Magnetec. Marin Ciobanu ne-a anunţat că noua fabrică ar urma să ocupe un teritoriul de circa 28 hectare, unde vor fi amplasate atât edificiile, cât şi teritoriul şi facilităţile aferente.
La capitolul producţiei intenţionate, la etapa iniţială se intenţionează producţia foliilor plate de sticlă, deci destinate în special folosirii în edificii şi alte domenii industriale care folosesc sticla plată. Volumul de producţie intenţionat e de 600 tone de sticlă pe zi.
Administratorul ZEL Bălţi spune că planurile grupului industrial german prevăd şi o diversificare ulterioară a producţiei de sticlă, dar nu poate spune exact dacă această diversificare va cuprinde şi sticlă pentru automobile, deşi spune că şi-ar dori o asemenea direcţie, dată fiind afinitatea cu industria auto pe care o are ZEL Bălţi.
În anunţul de investiţie se menţionează că noua fabrică va genera 450 locuri de muncă directe la fabrică, dar operarea ei va presupune şi contracte mari furnizori locali din cel puţin 8 domenii, care ar trebui să genereze încă circa 2.500 locuri de muncă indirecte. Administratorul ZEL Bălţi, Marin Ciobanu, ne-a spus că pentru a demara construcţia propriu-zisă a noii fabrici mai e nevoie de câteva autorizări birocratice în aşteptare, şi speră că toate aceste proceduri să poată fi finalizate în maxim 6 luni, pentru ca investitorul german şi partenerul său din Kazahstan să poată demara implementarea acestui proiect investiţional şi să purceadă la construcţia fabricii propriu-zise.
Foto: Fabrica Orda Glass din Kazahstan

Cele 160 milioane de euro anunţate drept investiţie califică acest proiect, dacă se va realiza la scara anunţată acum, ca unul din cele mai mari nu doar pentru zona economică liberă Bălţi, ci şi pentru întreaga istorie de investiţii industriale din Republica Moldova.
0
13,172
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!