Sistemul cu camere video la 360 grade de pe maşinile poliţiei din Moldova intră în acţiune, IGP a primit autospeciale noi Dacia Duster şi Skoda Octavia, dotate cu acest sistem

25 Ianuarie 2024, 10:04
Redacţia PiataAuto.md
Poliţia din Republica Moldova a primit ieri un lot nou de autospeciale şi echipamente hi-tech, de această dată nefiind vorba de o achiziţie din buget, ci de o donaţie din partea Ambasadei Germaniei la Chişinău. Lotul nu aduce, însă, doar maşini noi, ci şi o schimbare majoră în modul în care acestea pot monitoriza traficul.
În lotul transmis ieri poliţiei se numără 32 de automobile Dacia Duster şi 24 de exemplare Skoda Octavia, deci vorbim de 56 de autospeciale noi, care vor intra în dotarea subdiviziunilor IGP.
Ceea ce e şi mai interesant, e că 20 dintre aceste automobile sunt dotate cu un sistem hi-tech, numit PICAR, despre care comunicatul poliţiei de acum nu spune nimic, însă am găsit referinţe în documentele anterioare ale Ministerului Afacerilor Interne şi am concluzionat că e vorba de renumitul sistem de monitorizare video la 360 grade, cu identificare automată a unor încălcări precum depăşirea de viteză, traversarea la roşu, eşuarea cedrii trecerilor de pietoni, lipsa centurii sau folosirea telefonului, despre care poliţia din Moldova vorbea anul trecut şi-l prezentase pe o primă maşină de teste, promiţându-l pentru implementare până la sfârşitul anului trecut.
Am solicitat celor de la poliţie să ne confirme dacă sistemul PICAR menţionat acum pe lotul de automobile noi primite este, de fapt, acel sistem de monitorizare video la 360 grade, şi faptul ne-a cost confirmat de ofiţerul de presă al IGP, Mariana Beţivu.
Astfel, putem considera că acest sistem va intra deja în acţiune pe drumurile din Moldova cât de curând. Mai mult ca atât, dacă iniţial poliţia estima că sistemul va fi amplasat pe 10 maşini, informaţiile de acum arată că el a fost montat pe 20 de automobile, deci un număr dublu de maşini vor patrula neobservate pe drumurile din Chişinău şi din toată Moldova. Deci, mare atenţie la ele în trafic, pentru că pot fi deja peste tot!
Pe lângă aceste echipamente, poliţia a mai primit şi tehnică de calcul, dar şi dispozitive pentru cartografierea mai rapidă în format digital a accidentelor. Valoarea tuturor autospecialelor şi a echipamentelor hi-tech e estimată la 3,8 milioane euro.
1
2,948
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!