(VIDEO) Cum e făcută mentenanţa tehnică a trenurilor de mare viteză din China

28 Ianuarie 2024, 10:54
Redacţia PiataAuto.md
China e una dintre ţările care dispune de cele mai rapide trenuri din lume. Există şi trenuri cu levitaţie magnetică, care pot atinge până la 500 km/h şi mai mult, dar acestea sunt foarte limitate deocamdată. Însă vitezele de 250 km/h sunt deja considerate învechite moral pe multe căi ferate, majoritatea trecând deja la standarde de 350 km/h. Într-atât de mult, încât în 2023, spre exemplu, China a inaugurat o nouă cale ferată construită parţial pe mare, de 350 km/h, pentru că cea de alături de 250 km/h era considerată prea lentă.
Ei bine, de curând chinezii au publicat şi un reportaj filmat în engleză, arătând cum are loc mentenanţa tehnică ale acestor trenuri rapide, care ating 350 km/h în regim standard. Şi pentru că vorbim de China, până şi scara centrelor de mentenanţă pentru aceste trenuri este uriaşă. Iar ele sunt peste 50 la număr în toată ţara.
Un asemenea centru de mentenanţă are până la 50 de linii paralele de căi ferate, unde trenurile intră pentru inspecţii. Şi, deşi trenurile sunt hi-tech, cu o inginerie sofisticată, chinezii le fac o mare parte din procedurile de inspecţii manual, verificând inclusiv buloanele cu mâna, verificând dacă nu sunt slăbite. Unele din ele au marcaje speciale, care arată dacă nu şi-au schimbat poziţia de la ultima inspecţie.
Punţile cu roţi, însă, sunt verificate cu ultrasunet, această metodă arătând cel mai bine starea metalului şi a angrenajelor, inclusiv lucruri ce n-ar putea fi văzute la o inspecţie vizuală simplă. Întrucât punţile sunt cele care suportă vitezele uriaşe, e crucial ca starea acestora să fie verificată profund, aceste verificări având loc la fiecare 100.000 km.
Vezi mai jos cum are loc mentenanţa acestor trenuri de mare viteză din China.
1
1,967
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!