(VIDEO) Traseul Chişinău-Străşeni are un nou sens giratoriu oval, amenajat lângă Cojuşna, pentru a spori siguranţa

5 Ianuarie 2024, 09:44
Redacţia PiataAuto.md
Traseul R1 Chişinău-Străşeni-Ungheni avea o mare problemă de siguranţă încă de la deschiderea circulaţiei pe segmentele mai apropiate de Chişinău. Acum această problemă de siguranţă a fost aparent rezolvată, sau cel puţin puternic ameliorată prin amenajarea unui nou sens giratoriu oval lângă Cojuşna.
Porţiunile de traseul în apropiere de localitatea Cojuşna fuseseră proiectate cu 4 benzi, cu două benzi pe sens. Erau porţiuni drepte de drum lat, care predispuneau la depăşiri de viteză până la valori incredibile, iar proiectanţi n-au luat în calcul că în acea regiune există două intrări şi ieşiri din Cojuşna, iar la una din intersecţii vizibilitatea e foarte mică pe traseu, întrucât e poziţionată într-un soi de vârf de deal şi nu poate fi văzută de departe. Asta făcea ca foarte multe maşini să circule cu viteză imensă, ignorând indicatoarele rutiere şi limitele legale, iar frecvenţa accidentelor grave, cu pierderi de vieţi omeneşti, devenise excepţional mai mare. De fapt, această intersecţie devenise una din cele mai periculoase din Moldova la numărul de accidente grave şi victime provocate.
Situaţia a fost parţial îmbunătăţită când s-au instalat bariere de beton separatoare a sensurilor de circulaţie, fapt care a eliminat fizic posibilitatea depăşirilor neregulamentare şi a redus senzaţia unui drum extrem de lat.
Acum, însă, lângă Cojuşna a fost amenajat un sens giratoriu de formă ovală, iar odată cu el traseul a fost redus fizic la doar o singură bandă în apropiere de această intersecţie. Deci, prin semnalizări repetate şi prin elemente fizice care atenţionează despre îngustarea traficului şi apropierea de o intersecţie, traficul este calmat şi îngustat la o bandă acum, iar sensul giratoriu impune şi cedarea trecerii.
Foto: Schema amenajării noii intersecţii de lângă Cojuşna de pe traseul R1

S-au montat bariere fizice cu elemente reflectorizante, s-au făcut marcaje vizibile, iar circulaţia nu pare mai aglomerată decât de obicei, ne spune Geo Lupaşcu, locuitor din Cojuşna, care ne-a şi oferit imaginile şi detaliile pentru această ştire. Până şi camioanele mari pot ieşi acum mult mai în siguranţă, iar astfel numărul de accidente grave ar trebui să scadă semnificativ, poate chiar redus spre zero!
Îndemnăm şoferii să fie prudenţi totuşi în zonă, din cauză că pe asfalt sunt vizibile şi marcajele vechi, iar sensul giratoriu oval a lăsat traiectoria traversării intersecţiei pe traseul R1 în linie dreaptă, fapt care poate reduce un pic conştientizarea sensului giratoriu. Dar e cât se poate de clar că noua soluţie este semnificativ mai bună şi mai vizibilă decât situaţia anterioară, care chiar era un exemplu de proiectare precară a unui drum de asemenea talie într-o intersecţie cu trafic mare.
Vezi mai jos şi un video filmat de Geo Lupaşcu, cu modul în care se desfăşoară acum circulaţia în această intersecţie.
0
10,312
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!