Etiopia e prima ţară din lume care anunţă interzicerea maşinilor cu motoare cu ardere internă, pentru că nu mai vrea să importe combustibil pentru ele

3 Februarie 2024, 22:16
Redacţia PiataAuto.md
Multe ţări şi regiuni din lume au deja planuri aprobate pentru interzicerea de la un anumit moment al motoarelor cu ardere internă, în favoarea celor electrice sau a altor soluţii cu zero emisii CO2. Uniunea Europeană, spre exemplu, are aprobată interdicţia pentru motoarele cu combustie din anul 2035, şi multe alte ţări care au aprobat planuri similare şi-au stabilit termene între anii 2030 şi 2040. Dar Etiopia, o ţară din Africa, e pe cale să o ia înaintea tuturor şi să devină prima sa ţară din lume care interzice motoare cu ardere internă cu efect imediat, de acum. O lege în acest sens a fost deja elaborată, iar anunţul despre interdicţie a fost făcut de Alemu Sime, ministrul etiopian al transporturilor şi logisticii.
Acesta a spus că noua lege va interzice importul în ţară a oricăror alte maşini decât cele electrice. „Dacă nu e o maşină electrică, nu va mai putea intra în Etiopia”, a mai declarat acesta jurnaliştilor.
Foto: Alemu Sime, ministrul transporturilor şi logisticii din Etiopia

Ministrul a dat şi o motivaţie pentru decizia sa. Anul trecut, Etiopia a importat combustibil fosili în ţară în sumă de 6 miliarde de dolari, iar mai mult de jumătate din acest combustibil a fost consumat de vehiculele cu motoare cu combustie, care circulă pe drumuri. Țara are o problemă mare în balanţa sa comercială acum, având prea multe importuri şi prea puţine exporturi, iar guvernul are probleme în a-şi asigura suficientă valută pentru a acoperi toate importurile necesare. Tocmai de asta, interzicerea maşinilor cu combustie în Etiopia nu e doar o decizie motivată de ecologie şi excludere de emisii CO2, ci şi o decizie economică de reechilibrare a balanţei comerciale. Exact despre aceste schimbări majore în balanţa comerciale a ţărilor care implementează proiecte mari de energie regenerabilă vorbeam şi noi în câteva articole din ultima săptămână, dând drept exemplu că energia regenerabil produsă locală exclude importuri impunătoare din alte ţări, şi lasă sume imense de bani în ţară, care merg în fortificarea economiei.
E la fel de adevărat că în Etiopia guvernul a subvenţionat mult timp preţurile combustibilul la pompă, considerându-se că astfel e ajutată populată. Abia din 2022 au fost excluse aceste subvenţii, iar preţurile la carburanţi au crecut ci 30-40% brusc, provocând nemulţumiri ale populaţei în general, când oamenii au trebuit să plătească preţul complet al carburanţilor.
Acum, mulţi dintre noi şi-au dat sau îşi vor da întrebarea cheie: dar cum îşi produce Etiopia, o ţară africană, electricitatea? Are ea staţii de încărcare a maşinilor electrice? Nu va fi ea în situaţia penibilă în care renunţă la importul de combustibil, interzice motoarele cu ardere internă, dar apoi arde cărbune şi gaz ca să producă electricitatea pentru maşinile electrice? Ei bine, va fi surprinzător pentru foarte mulţi dintre noi, dar nu!
Etiopia e una din ţările cu cea mai mare cotă de energie regenerabilă din lume în mixul său energetic, aproape echivalând Norvegia la câtă electricitate îşi produce din aceste surse. Ca şi în Norvegia, 90% din electricitatea Etiopiei e produsă de hidrocentrale, iar în ultimii 20 de ani ţara a construit constat noi şi noi hidrocentrale, profitând de relieful său cu diferenţe mari de nivel, zonele împădurite şi resursele de apă pe care le are!
Chiar dacă încă aproape jumătate de ţară n-are acces la conexiune electrică stabilă, există un program ce planifică reducerea acestui număr la minim în următorii ani, iar în prezent producţia totală de electricitate anuală e de 15,5 TWh, în creştere cu 1.190% faţă de anul 1990, de exemplu. Şi aşa cum spuneam, noi hidrocentrale vor fi inaugurate în curând, pentru a acoperi aceste necesităţi de creştere şi totodată pentru a spori cota de regenerabile de la 90-91% din prezent la 100% şi mai mult, existând ulterior şi rezerve pentru eventuale exporturi ocazionale.
Aşa că, deşi la început, la citirea unui astfel de titlu mulţi vor zâmbi sau vor ridica miraţi sprâncenele, de fapt Etiopia e înaintea multor alte ţări din lume la independenţa sa energetică şi la asigurarea din resurse regenerabile. Iar ceea ce vrea să facă această ţară e să nu mai importe atât de mult combustibil fosil, ci să folosească energia produsă de hidrocentralele sale actuale şi viitoare, inclusiv pentru tot ce înseamnă transport. E primul asemenea caz din lume şi e prima interdicţie care nu vine motivată doar de intenţii ecologice, ci de cele economice de deficit de valută şi balanţă comercială!
1
102,141
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!