(VIDEO) Elveţienii construiesc cel mai înalt turn printat 3D din lume şi totodată primul asemenea turn cu armătură

26 Februarie 2024, 22:20
Redacţia PiataAuto.md
Elveţienii sunt printre liderii mondiali în iscusinţa şi priceperea construcţiilor de amploare, adeseori folosind metode şi materiale în premieră în lume. Acum elveţienii au demarat construcţia în munţii Alpi, în sătucul Mulegns, a celui mai înalt turn construit prin printare 3D din lume. Şi mai impresionat este că noua construcţie e prima din lume ce combină procesul inovativ de creare a ei cu armătura clasică, folosită la beton armat, astfel încât construcţia finală nu va fi doar frumoasă şi inedită în formă, ci şi foarte rezistentă.
Procesul de printare 3D a clădirilor a fost elaborat de câţiva ani buni şi a fost testat în mai multe construcţii demonstrative din multiple părţi ale lumii, în mare parte case mici, cu un etaj, sau un soi de construcţii cu rol auxiliar. Esenţa acestui proces e foarte similară cu printerele 3D care pot turna forme, doar că aici totul are loc la o scară mai mare, iar materialul de turnare e un derivat al betonului clasic, ajustat pentru vâscozitatea necesară şi rigiditatea dorită la final, cu timpul necesar de uscare.
Acest proces de printare 3D dă o libertate imensă arhitecţilor de a concepe digital practic orice formă tridimensională, pe care o pot transpune în viaţă prin aceste procese. Desigur, tot ei sunt cei care trebuie să calculeze dacă o piesă va rezista sau nu şi dacă la final construcţia va fi suficient de rezistentă. Iar aici veneau limitările până în prezent, pentru că printerele 3D nu pot turna acel beton cu tot cu armătură, cum se practică de obicei la construcţiile mari adevărate. Aşa că domeniul de aplicare rămăsese îngust până acum, mai mult cu rol demonstrativ sau de decor.
Inginerii de la universitatea ETH din Zurich, însă, într-un startup format în interiorul universităţii şi cu susţinerea logistică şi financiară a acesteia, au definitivat acum procesul de înglobare a armăturii în piesele structurale printate 3D. Ei au proiectat fiecare piesă structurală astfel încât ea să aibă canale interne pe toată lungimea lor, iar acolo sunt inserate ulterior armăturile. La final, se obţine o piesă cu scheletul necesar de armătură în ea şi totul se integrează într-o structură integră. Iar asta a extins brusc aria de aplicabilitate a construcţiilor cu printere 3D.
Şi aşa a luat naştere ideea Turnului Alb, cum e numită noua construcţie din Elveţia. Startup-ul universitar elveţian şi inginerii de acolo au pornit acum construcţia acestui turn multietajat, de 30 de metri înălţime, pentru a demonstra că formele creative 3D pot fi înglobate deja într-o construcţie la standarde adevărate de siguranţă şi durabilitate.
Turnul va fi o clădire simbolică în sătucul alpin elveţian şi va fi sediul unor viitoare întruniri de artă şi muzică, oferind privelişti panoramice superbe spre Alpii din jur şi având 6 etaje în total.
Tot procesul de construcţie al elveţienilor mai trece şi prin calcule exacte raportate la printerul 3D, care toarnă exact atâta material, cât e nevoie după design şi conform rezistenţei structurale dorită, reducând practic la zero deşeurile de materiale. Proiectarea, testările şi pregătirea de construcţie a durat doi ani, însă acum construcţia va dura doar câteva luni, până în iunie. Atunci ar urma să aibă loc primele evenimente culturale în noul turn.
Turnul ar urma să stea în acelaşi loc până în 2029, trecând prin 5 ierni şi veri şi demonstrând rezistenţa. Pentru că e construit modular, ulterior va fi demontat şi probabil folosit ca exemplu în planurile de mai departe a studenţilor, de a pune bazele unei companii mari de construcţie, care va fi specializată în asemenea construcţii speciale, bazate pe procesul inovativ conturat de ei.
Vezi mai jos şi un video cu ideea de bază a noului turn printrat 3D din Elveţia.
0
1,817
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!