(VIDEO) Situaţia unei Dacia Logan MCV, care a fost proiectată departe pe un trotuar din Chişinău în urma unei mici acroşări, e o lecţie de siguranţă rutieră

13 Februarie 2024, 09:26
Redacţia PiataAuto.md
Un accident neobişnuit s-a produs ieri dimineaţă în Chişinău, când o Dacia Logan MCV de primă generaţie a ajuns departe în perimetrul unui trotuar, maşina urcând şi pe scările de acolo. Din fericire, niciun om nu se aflase în calea maşinii şi nu a avut de suferit, dar imaginile accidentului arată că totul s-a produs în urma unei mici acroşări, situaţia servind drept o reamintire de siguranţă rutieră.
Totul s-a produs pe bulevardul Dacia din Chişinău, care e separat în patru fâşii, câte două pe fiecare sens de deplasare. Fâşia pe care circulă Dacia Logan MCV e cu sens unic, prin urmare. Un alt automobil vine de pe strada Teilor şi trebuie să acorde prioritate, dar şoferul acestei maşini pare să vadă doar o maşină care virează dreapta şi nu observă Dacia, aşa că virează şi el dreapta şi chiar accelerează, eşuând în acordarea priorităţii. A urmat o mică acroşare a Daciei Logan MCV în zona roţii drepte spate.
Iar asta a fost suficient pentru a destabiliza complet maşina, în stilul unei manevre PIT. În primele fracţiuni de secundă, o reacţie de corecţie a volanului putea salva un pic situaţia, dar puţini sunt şoferii cu reacţii atât de prompte. Un sistem ESC de stabilizare a traiectoriei ar fi putut interveni în frânarea roţilor de pe partea stângă, apoi şi a celorlalte sacadat, dar această generaţie de Logan MCV avea multe versiuni fără sistem ESC în dotare şi aici pare să fie un asemenea caz, întrucât maşina şi-a continuat traiectoria pe trotuar, fiind oprită doar de scări şi gravitaţie.
Vehiculul a trecut foarte aproape de un pieton care abia ieşea din trecerea subterană şi o diferenţă de doar 1-2 secunde ar fi însemnat că acel pieton se putea deja afla în calea traiectoriei maşinii, iar accidentul putea avea urmări mult mai grave.
Dacia a suferit un impact cu daune pentru ea şi pentru construcţia scărilor şi a zonei din jurul acestora. Şi toată situaţia e o amintire despre cât de uşor poate fi destabilizată o maşină din cauza unei asemenea acroşări în zona punţii spate. Cu cât maşina e mai înaltă, cu atât destabilizarea e mai uşoară. Dar e valabil şi dacă maşina e relativ uşoară pe puntea spate şi are un ampatament nefiresc de lung, cum e cazul Daciei Logan MCV. Aceste două elemente au contribuit la un echilibru fizic mai mic al maşinii, iar fără o reacţie rapidă de corectă din partea şoferului sau sistemului ESC, s-a ajuns la un asemenea accident.
Vezi toată situaţia în video-ul de mai jos.
0
1,855
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!