Angajaţii service-urilor Tesla din Suedia au intrat într-una din rarele greve din această ţară, iar cei din porturi spun că nu vor mai descărca automobilele de pe nave

30 Octombrie 2023, 10:34
Redacţia PiataAuto.md
Suedia e o ţară unde grevele sunt o raritate absolută, în mare parte deoarece condiţiile de muncă sunt extraordinar de favorabile angajaţilor, dar şi datorită salariilor mari. De asemenea, o mare parte din angajaţi sunt protejaţi fie de sindicate, fie de contracte colective de muncă, iar asta a făcut ca grevele să devină practic inexistente. Totuşi, vinerea trecută angajaţii service-urilor Tesla au intrat în grevă, iar angajaţii porturilor maritime îi susţin şi anunţă că, dacă Tesla nu le va îndeplini cerinţele celor din service-uri, automobilele Tesla nu vor mai fi descărcate de pe nave.
Suedia e o piaţă foarte importantă pentru Tesla şi pentru maşinile electrice în general. Deşi cota electricelor nu a ajuns pe la 90%, ca în Norvegia, în Suedia ea e oricum la un nivel admirabil, de circa 60%, iar Tesla are 6% din totalul pieţei din Suedia. Spre exemplu, doar în acest an Tesla a vândut peste 14.000 de exemplare Model Y în această ţară.
Cu atât de multe maşini circulând pe drumuri, e nevoie şi de multe centre de service Tesla. Producătorul are 9 asemenea centre în 7 oraşe din Suedia, iar 7 dintre cele 9 au intrat în grevă, acuzând condiţii de muncă inferioare faţă de angajaţii din service-urile altor mărci. Mecanicii cer şi semnarea unui contract colectiv de muncă, un element pe care Tesla a reuşit cumva să-l evite în Suedia, compania fiind notorie pentru încercarea de a evita sindicalizarea angajaţilor săi sau asumarea responsabilităţilor colective.
În Suedia, însă, cultura acestor contracte e atât de puternic înrădăcinată, încât motivele acestei greve sunt susţinute puternic de public, iar asta i-a determinat şi pe cei din porturi să anunţe că, dacă Tesla nu rezolvă problema faţă de angajaţii săi din Suedia până la 7 noiembrie, maşinile mărcii nu vor mai fi descărcate din porturile suedeze.
Aşadar, va fi o săptămână în care Tesla fie va accepta să se conformeze standardelor suedeze, fie va încerca să găsească căi ocolitoare ingenioase cum a mai făcut-o în alte ţări. Orice ar face în Suedia, însă, trebuie să ţină cont şi de imaginea sa publică din această ţară, dacă vrea să-şi păstreze vânzările.
0
12,615
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!