(VIDEO) Cum arăta ingineria unui Bugatti Type 57 Atlantic de acum 86 ani, cu motor cu 8 cilindri în linie, şi cum se conduce acesta în zilele noastre

27 Octombrie 2023, 19:17
Redacţia PiataAuto.md
În anii 30, Bugatti a creat multe din modelele care au ajuns peste decenii să bată recorduri la licitaţii, fiind vândute cu multe milioane de dolari. Iar asta se întâmplă şi datorită felului în care acestea arată, dar mai ales respectului pentru ingineria excepţională pe care o avea Bugatti în acea perioadă — nu doar în vârful industriei auto, ci adeseori la cu o totul altă scară a performanţei. Ei bine, maşina de mai jos e Bugatti Type 57 Atlantic şi e considerată, la rândul ei, un soi de vârf absolut a aceea ce a creat Bugatti în anii 30.
Modelul este atât de rar, încât au mai rămas doar 4 exemplare complete în lume, iar Ralph Lauren îl are pe cel mai bun dintre ele. Maşina din acest imagini e una care are motorul şi scheletul original, dar caroseria e recreată în conformitate cu originalul, dar e reprodusă mai târziu, totuşi.
Caroseria are o metodă profilare curioasă pe centrul său, de-a lungul ei, cu o istorie curioasă. Pe atunci Bugatti voia să folosească un aliaj numit elektron la construcţia caroseriei, cu mult magneziu în el, care era uşor şi care era folosit şi la Tatra T87. Dar sudarea elektronului era foarte anevoioasă, motiv din care s-a optat pentru această construcţie, unde caroseria trebuia capsată. Ulterior, Bugatti a decis să folosească aluminiu în construcţie, dar acea fâşie metalică a fost lăsată.
Motorul e o adevărată operă de artă. Acesta era un motor de 8 cilindri în linie, ceea ce spună azi ca ceva aproape incredibil, dar era firesc pentru Bugatti în acele timpuri. Motorul are doar 3,3 litri şi dezvoltă circa 170 CP fără compresor mecanic şi 200 CP cu compresor. Pentru anul 1937 şi pentru o maşină uşoară, e fabulos!
Arborii cu came sunt puşi în mişcare prin roţi dinţate, nu prin lanţuri. E un sistem scump în producţie, însă asigură precizia motorului în timp şi durabilitate. Capota, apropo, e una de tip fluture, din cauza aceleaşi linii centrale.
Iar sunetul motorul e foarte special, la turaţii joase amintind de camioanele pe benzină. Însă, la turaţii mai mari, arată o latură acustică puţin cunoscută. La cât de puţine maşini de acest felmai există în lume, e firesc să fie un sunet care se face auzit rar.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
3,598
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!