(VIDEO) Un mecanic pasionat de Toyota a explorat construcţia modelului electric bZ4X şi e dezamăgit de cât de superficială e ingineria acestuia

22 Noiembrie 2023, 12:44
Redacţia PiataAuto.md
Toyota bZ4X e una din cele mai criticate maşini electrice din câte există pe piaţă, pentru că testele de viaţă reală arată o autonomie impredictibilă, care are de suferit foarte mult în condiţii de iarnă, pentru că maşina e foarte stângace la nivel general, iar la toate astea s-au adăugat probleme cu rechemările din faza iniţială, cu luni de sistare a producţiei, după descoperirea unei probleme care ducea la slăbirea roţilor faţă şi la riscul căderii. Acum unul din mecanicii cei mai pasionaţi faţă de marca Toyota a luat-o în atelierul său, pentru a-i explora construcţia prin viziunea sa şi a da o estimare. Până şi acest pasionat de Toyota, însă, s-a declarat dezamăgit de cât de superficială şi rudimentară e ingineria acesteia.
Maşina are un sistem rudimentar management termic al bateriei. Aparent, la bord există o pompă de căldură, care să asigure încălzirea interiorului, însă Toyota a ales una cu parametri modeşti, care funcţionează în regim normal doar până la -10 grade Celsius, iar tot ce e mai jos — înseamnă conectarea rezistenţelor clasice de pe maşină, pentru încălzirea refrigerantului, şi consum imens de energie.
Mai mult ca atât, atunci când e rece, Toyota nu-şi încălzeşte deloc bateria, aşteptând doar ulterior să folosească căldură reziduală de la aceeaşi pompă de căldură ce încălzeşte interiorul. Astfel, bateria litiu-ion operează din start în condiţii foarte reci, fiind şi solicitată suplimentar pentru încălzirea interiorului, fără ca ea însăşi să beneficieze de încălzire, iar astfel pierderile sunt enorme la baterie.
Nu există nici o străduinţă în a fi pus un compresor mai puternic pentru pompa de căldură, sau un sistem adiţional pentru preîncălzirea bateriei. Totul e extrem de superficial, făcut doar de dragul de a bifa lansarea unei maşini electrice, după cum zice chiar mecanicul Toyota. Şi aproape toţi ceilalţi producători s-au învăţat deja demult să gestioneze aceste procese într-o maşină electrică, astfel încât aproape toate maşinile de pe piaţă au sisteme de gestionare termică mult mai avansate.
Toyota, însă, a lansat o maşină care se simte fie neaşteptat de experimentală, fie pur şi simplu neglijentă în inginerie, după cum relevă construcţia sa. E ca şi cum am fi în anul 2013 acum, zece ani în urmă, şi singurul concurent serios ar fi prima generaţie Nissan Leaf. Prin urmare, până şi mecanicul pasionat de Toyota ajunge să declare bZ4X una din cele mai proaste maşini electrice din câte există astăzi în lume.
Iar toate astea arată atitudinea celor de la Toyota faţă de maşini electrice, plină de scepticism şi lipsă de orice dorinţă de a le face. Din păcate, însă, istoria arată că producătorii dintr-o industrie, care se încăpăţânează să se împotrivească inovaţiei şi nu iau schimbările în serios, ajung irelevanţi, ca nişte dinozauri de acostamentul istoriei. Aşa s-a întâmplat cu Nokia în lumea telefoanelor mobile, un producător care era lider mondial la vânzări şi profitabilitate cândva, dar s-a încăpăţânat la faza cu trecerea de la telefoane cu butoane la cele cu comenzi pe display. Aşa s-a întâmplat şi cu Kodak, care s-a încăpăţânat trecerii de la peliculă la camere digitale, tocmai pentru că vindea excelent produsele clasice şi îi era frică să nu le submineze vânzările acestora prin produse digitale.
Vezi toată explorarea curioasă a mecanicului în video-ul de mai jos.
1
15,728
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!