Italia a aprobat un plan grandios de construcţie a centralelor de stocare a energiei regenerabile, care va include baterii, sisteme CO2 şi hidrocentrale prin pompare

28 Decembrie 2023, 15:47
Redacţia PiataAuto.md
Italia a aprobat pe intern, dar şi cu Comisia Europeană, unul din cele mai grandioase planuri de retehnologizare a sistemului său energetic din toată istoria sa, care cuprinde construcţia unui număr mare de centrale de stocare a energiei regenerabile. În viziunea italienilor sunt incluse atât centrale cu baterii mari, cât şi sisteme pe bază de CO2 şi chiar hidrocentrale prin pompare.
Operatorul naţional de reţele electrice al Italiei, Terna, este în miezul acestor planuri de ţară, fiind şi cel care a estimat necesităţile reale ale Italiei în prezent şi în viitorii 10-15 ani, ţinând cont de creşterea tot mai mare a ponderii de energie regenerabilă. Dacă ar fi să sumăm capacităţile de stocare aprobate în nou plan grandios al Italiei, acestea vor ajunge la 9 GW putere totală livrată în reţea şi la 71 GWh de capacitate de stocare.
Bugetul total al acestui plan constituie 17,7 miliarde de euro şi reprezintă atât acoperirea totală a unor proiecte iniţiate de stat, cât şi subvenţionarea unor investiţii private care ar putea avea loc în construcţia capacităţilor de stocare. Tocmai de asta, planul lasă libertate şi pentru iniţiative private şi eventuale alte soluţii tehnologice, care s-ar putea afirma în următorii ani.
Spre exemplu, la începutul lui decembrie scriam despre tehnologia dezvoltată de inginerii italieni de a stoca energie regenerabilă pe baza unui sistem cu comprimare de CO2. Acea echipă de ingineri a primit atunci 60 milioane de euro pentru a construi prima baterie CO2 de 200 MWh capacitate de stocare şi 20 MW putere livrată în reţea. Dacă acea centrală CO2 va fi definitivată în următoarele luni, conform planului, tehnologia va avea toate şansele să fie finanţată în alte centrale noi, ca parte din nou plan de 17,7 miliarde de euro.
Dar există şi iniţiative private care vor putea spera la subvenţii pentru soluţii alese la discreţia lor. Cu doar o săptămână în urmă compania britanică Octopus Energy, împreună cu italienii de la Nexta Capital, au anunţat intenţia de a construi centrale de stocare a electricităţii în baterii mari, ce vor însuma o putere de 1,5 GW, şi cele două anunţaseră şi o finanţare de 1 miliard de euro pentru aceste centrale.
Dacă luăm în calcul că Italia a anunţat în planul său grandios o putere scontată de 9 GW, atunci cu doar 6 asemenea iniţiative ea ar putea fi acoperită, teoretic. La modul practic, însă, şi capacitatea de stocare e mare, de 71 GWh, ceea ce înseamnă că ar putea fi nevoie şi de soluţie cu putere relativ mai moderată, raportată la capacitatea mare de stocare, precum hidrocentralele prin pompare. Şi se pare că cei de la Terna îşi doresc minim o asemenea hidrocentrală ca parte din acest plan.
Cei de la Terna au raportat de curând şi parametrii sistemului energetic italian, raportaţi la luna noiembrie 2023, care denotă o creştere extraordinară a energiei din surse regenerabile şi în Italia. Consumul total de electricitate al Italiei pe parcursul lunii noiembrie 2023 a fost de 25,3 TWh, iar 40,9% din acesta a fost asigurat din surse regenerabile produse în Italia, deci din aceste surse s-au generat 10,4 TWh de electricitate într-o singură lună! Pentru comparaţie, în luna noiembrie 2022, cota regenerabilelor în Italia era de doar 29%, deci în doar un an a fost făcut un salt imens.
E interesantă şi contribuţia fiecărui tip de energie regenerabilă care au contribuit la cei 10,4 TWh de electricitate. Tocmai 40,4% au fost produşi de hidrocentrale, ceea ce dă un motiv solid pentru cei de la Terna să insiste că vor nu doar centrale de baterii pentru stocare, dar şi hidrocentrale prin pompare, întrucât există deja o experienţă bună de gestionare a acestora şi există şi condiţii de construcţie a unor proiecte noi.
Pe lângă asta, deşi vorbim de luna noiembrie, cu zile scurte şi mai puţin soare, 14,9% din electricitatea regenerabilă a fost generată de panouri fotovoltaice în Italia, deci 1,55 TWh de electricitate produsă în noiembrie. Puterea totală instalată a panourilor fotovoltaice conectate la reţea, apropo, e de 4.797 MW, în creştere cu 20% faţă de anul trecut. La o asemenea putere instalată, producţia lunară de 1,55 TWh e excepţional de bună.
Tot în noiembrie 28,7% au fost generate de energia eoliană, deci 2,98 TWh în total, alte 11,7% au fost produse prin biomasă, iar 4,3% a fost produsă geotermal.
Cei de la Terna spun că acum puterea instalată totală a surselor de energie regenerabilă în Italia a ajuns la 4,94 GW, în creştere cu 85% faţă de anul trecut. Cu o asemenea creştere, aproape de dublare a surselor regenerabile, e clar şi de ce Italia şi-a dorit să aprobe un plan atât de grandios de stocare a acestei energii, pentru a face cât mai mult uz de ea şi a putea să pensioneze total centralele de cărbune şi alte centrale pe bază termică.
Aşadar, aşa cum scriam şi ieri în articolul despre Polonia şi centralele de baterii de acolo, construite inclusiv de elveţieni, un număr imens de ţări sunt într-un ritm galopant de creştere a capacităţilor de energie regenerabilă în sistemele lor, iar odată cu asta, sunt şi într-un ritm la fel de intens de a-şi asigura capacităţi de stocare pentru această energie. Toată această dezvoltare se întâmplă atât de omniprezent şi atât de rapid, încât ajunge să impresioneze până şi cele mai rezervate minţi, care se întrebau cum vor face faţă sistemele energetice ale multor ţări la trecerea la maşini electrice, la trecerea la pompe de căldură şi alte soluţii care folosesc electricitate în loc de a arde gaz natural sau petrol.
Răspunsul a venit mai rapid şi mai plenar decât putea aştepta oricine, pentru că pe lângă evitarea emisiilor de CO2 şi a poluării, toate aceste surse de producţie a energiei din surse regenerabile schimbă enorm şi balanţele comerciale ale ţărilor, renunţându-se la importuri de zeci de miliarde, iar acei bani rămân în interiorul acestor ţări, contribuind ulterior la creştere economică şi oferind mai multă independenţă energetică ţărilor şi regiunilor întregi.
2
4,020
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!