(VIDEO) Cei de la Top Gear ne arată de ce cutiile manuale pe ultimele asemenea maşini de performanţă din lume sunt ceva de care ne vom aminti cu nostalgie

29 Decembrie 2023, 14:55
Redacţia PiataAuto.md
În zilele noastre lansările de maşini noi cu motoare cu combustie pe benzină au devenit o raritate deja, fiind puternic eclipsate de cele electrice. E aproape obligatoriu să auzim că până şi modele AMG sau chiar supercar-urile au deja sisteme plug-in hibride menite să le dea salturi de performanţă şi să poate avea justificări că ar consuma şi emite mai puţin astfel. Dar printre maşinile care au doar motoare cu benzină, de performanţă, e o raritate absolut să mai descoperim vreun model care să mai aibă o cutie de viteze manuală. Sunt maşini într-atât de departe în calea lor de dispariţie, încât aproape că nu mai ştie nimeni că-n lume mai există vreo două asemenea modele.
Unul din ele e Cadillac CT5-V Blackwing, maşina americană cu motor V8 de 6,2 litri care se mândreşte mai mult ca oricine că mai are şi o cutie manuală în gamă. De fapt, e singura maşină care mai are o cutie manuală pentru un motor V8 pe benzină, din câte se pare, iar Cadillac o poziţionează drept ipostaza mai grea de condus, dar mai savuroasă.
BMW M3 e un alt model, iar aici filosofia e ceva mai diferită. Cutia manuală are un motor temperat să fie mai slab cu vreo 30 CP, pentru că doar cea automată ar rezista să aibă 510 CP sau chiar 540 CP pe M4 CSL. Ipostaza cu manuală, la germani, lasă impresia că a fost creată ca o versiune entry-level doar pe hârtie, care ar fi preferabil să aibă mai puţine vânzări.
Însă cei de la Top Gear au găsit şi o asemenea versiune şi au încercat să le conducă pe ambele — BMW-ul şi Cadillac-ul, astfel încât să ne arate care sunt senzaţiile oferite de acestea.
Au făcut tururi de circuit, iar apoi şi derapaje controlate, executate cu măiestrie în încercarea de a controla cu o precizie cat mai mare maşina, datorită cutiei manuale. BMW-ul a necesitat câteva încercări pentru a fi dresat, iar Cadillac-ul a avut şi beneficiul experienţei prinse de şofer, dar a părut să se dedea la drift-uri mult mai uşor.
Puţine au mai rămas avantajele cutiilor manuale în zilele noastre în faţa celor automate. Consumul nu este mai mic, dimpotrivă, cele automate sunt mai eficiente deja. Timpii de acceleraţie nu sunt nici ei mai mici, de obicei, şi chiar tururile complete de circuit nu mai dau avantaje pentru maşinile cu cutie manuală.
A rămas în peisaj doar satisfacţia de a conduce, satisfacţie despre care cei de la Top Gear spun că se simte mai ales prin antrenarea pe care o impune în condus o asemenea maşină de performanţă, cu cutie manuală.
Şi întrucât sunt şi ultimele maşini cu cutie manuală, aflate în producţie în zilele noastre, protagoniştii din video-ul de mai jos ne sugerează că în viitor ne vom aminti cu multă nostalgie de ele. Vezi totul în video.
0
31,428
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!