(VIDEO) Un norvegian arată cât de mult a degradat bateria unui VW ID4 după doar 2 ani de exploatare şi 113 mii km parcurşi

17 Ianuarie 2024, 14:47
Redacţia PiataAuto.md
Încă din anul 2021, de la începuturile perioadelor de exploatare a modelelor electrice VW din familia ID, apăruseră primele semnalmente că bateriile acestor maşini manifestă un grad sporit de degradare din primii ani. Un caz raportat în decembrie 2021, indica o degradare de 8% în doar 1 an de exploatare, iar atunci VW îi spusese proprietarului că asta e normal şi nu există motive pentru o înlocuire a bateriei. Ei bine, acum un youtuber din Norvegia a arătat cât de mult a degradat bateria unui VW ID.4 după doar 1 ani de exploatare şi doar 113 mii km parcurşi.
Maşina îi aparţine unui suedez, care spune că a încărcat-o destul de rar la prize fast-charge, şi mai mult acasă, deci la puteri mai mici. Mai mult ca atât, în majoritatea cazurilor a limitat încărcarea la 80%, vrând să-i asigure o durată de viaţă mai lungă bateriei.
Acest VW ID.3 e unul cu baterie mare, de 77 kWh, fiind din aşa numitele primele ediţii. Acum, însă, când bateria e încărcată complet, la 100%, autonomia indicată e de doar 285 km. Un scanner conectat la maşină, însă, arată că de fapt bateria ar indica de facto 95% încărcare, iar capacitatea netă a bateriei ar fi pe undeva pe la 57-59 kWh. Erau cifre contradictorii, aşa că a fost nevoie şi de un condus până la epuizarea bateriei, pentru a înţelege câtă energie a fost consumată real şi deci care e capacitatea adevărată a bateriei şi degradarea acesteia.
Maşina a mers destul de repede, cu 120 km/h pe autostrăzi, şi autorul experimentului a pus 0,5 kWh extra pe seama pierderilor termice, atenuând un pic rezultatul final obţinut de baterie. Iar acest rezultat final a fost lamentabil. Doar 55,9 kWh rămaşi în capacitatea bateriei din cei 73 kWh promişi iniţial. Asta înseamnă că bateria mai are azi doar 77% din capacitatea netă iniţială, şi a degradat cu 23% în doar 2 ani şi 113 mii km!
E normal asta? Nicidecum nu, pentru niciun model electric. Tesla Model S poate avea o degradare de 12% după 265 mii km parcurşi, iar reportajul nostru recent cu Tesla Model S care deţine recordul mondial de 1,9 milioane de km parcurşi arăta că acea maşină se află la a 4-a baterie, iar una din ele a rezistat şi peste 700 mii km.
Foto: Tesla Model S de 1,9 milioane km

Iar pe lângă asta, e clar că maşina nici nu-şi protejează bateria prea tare de descărcare completă, indicând 2% de energie rămasă la 0 km autonomie, fără vreun regim de limitare a puterii, chiar şi atunci când bateria mai are efectiv zero în ea.
Deci, e încă unul din modelele VW din familia ID care are probleme mari cu degradarea bateriei. Şi paradoxul e că şi în acest caz service-ul VW i-a spus proprietarului că e tot în regulă şi nu au ce să-i facă, deci i-au recomandat să exploateze mai departe maşina aşa.
Vezi testul de degradare din Norvegia în video-ul de mai jos.
2
35,225
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!