Toyota a anunţat cauza defecţiunii ce-a costat-o victoria la Le Mans
24 Iunie 2016, 11:24
Pierderea de putere pe care a suferit-o bolidul Toyota cu numărul 5 cu doar câteva minute înainte de finalul cursei de 24 de ore de la Le Mans, fiind liderul cursei, părea inexplicabilă şi le-a adus celor de la Toyota cea mai cruntă ratare a victoriei din istoria cursei de anduranţă de la Le Mans. Totuşi, lumea motorsportului e şi o lume a mecanicii şi fizicii, iar pentru asemenea incidente trebuie să existe şi o cauză.

Odată ce bolidul a revenit la sediul Toyota Motorsport GmbH, inginerii s-au pus pe treabă în investigarea problemei ce a dus la acel rateu. Şi se pare că totul vine de la o defecţiune la canalul
de aer dintre turbină şi intercooler. Conform inginerilor, piloţii au încercat să modifice setările de control al motorului, şi într-un final au reuşit să restabilească parţial puterea, dar acestea au venit prea târziu pentru a se reuşi traversarea ultimului tur în mai puţin de 6 minute, după cum cere regulamentul de la Le Mans. Astfel, bolidul a fost descalificat din cursă, deşi a parcurs acelaşi număr de tururi ca şi bolidul învingător al celor de la Porsche. Celălalt bolid Toyota, cu numărul 6, a trecut al doilea linia de final.

Dramatismul celor întâmplate la ediţia din acest an a cursei de la Le Mans i-a
făcut pe mulţi să vorbească despre un „blestem al celor de la Toyota”. Şi, dacă e să aruncăm o privire în istoria, evoluţia mărcii nipone la Le Mans pare într-adevăr însoţită de un blestem. Au participat de 44 de ori la Le Mans şi au terminat cursa de 5 ori pe locul al doilea – în 1992, 1994, 1999, 2013 şi 2016 – dar niciodată pe primul! Cunoscând abnegaţia niponilor, putem presupune că aceştia vor mai munci un an la perfecţionarea bolizilor lor, pentru ca la anul să vină din nou la Le Mans şi cine ştie, poate să marcheze prima victorie Toyota la Le Mans din istorie!
PiataAuto.mdIlie Toma
2
2,279
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!