Hidroelectrica a înregistrat un record istoric de profit în 2023, cel mai mare obţinut vreodată de o companie de stat din România

3 Martie 2024, 12:13
Redacţia PiataAuto.md
Hidroelectrica, compania care gestionează hidrocentralele din România şi alte câteva proiecte aferente, a raportat un profit de un record absolut, din toată istoria sa, dar şi din toată istoria companiilor de stat din România. Profitul net al Hidroelectrica din 2023 s-a cifrat la aproape 6,34 miliarde de lei, echivalentul a aproape 1,3 miliarde de euro, şi s-a datorat în mare parte condiţiilor hidrologice mai bune pentru producţia de electricitate la hidrocentrale, dar şi preţului mare de piaţă al energiei electrice.
De fapt, acest preţ mare de piaţă a determinat ca Hidroelectrica să opereze practic la o marjă de profit de 50%. Încasările au constituit 12,27 miliarde de lei, iar un profit net de 6,34 miliarde, raportat la venituri de 12,27 miliarde, ne dă o marjă de profit net de peste 51%. Acest fapt confirmă încă o dată cât de rentabilă pe termen lung e producţia de electricitate regenerabilă la hidrocentrale, pe de o parte, dar totodată reconfirmă şi faptul că preţurile actuale de piaţă sunt mai mari decât un echilibru firesc, care ar reprezenta o medie economică a mai multor tipuri de generări de electricitate. Pe fundalul acestor preţuri, energia de la hidrocentrale iese într-un avantaj imens.
Hidroelectrica a raportat şi câtă electrifică a produs efectiv la hidrocentralele sale din România în 2023. Astfel, cantitatea totală pentru întreg anul se cifrează la 17,639 TWh, în creştere cu 30% faţă de cifra de 13,544 TWh, produsă în anul 2022. Prin urmare, în 2023 hidrocentralele din România au produs cu peste 4 TWh mai multă electricitate decât în 2022!
E interesant să raportăm această cifră la producţia şi consumul total de electricitate din România din anul 2023. Astfel, în 2023 România a fost un exportator net de energie, producând 54,4 TWh de electricitate şi consumând 51,4 TWh, cifra de consum fiind în scădere şi existând o balanţă pozitivă netă de 3 TWh. Această balanţă pozitivă s-a datorat şi hidrocentralelor, dar şi prosumatorilor cu panouri fotovoltaice şi parcurilor fotovoltaice mai mari.
Atunci când raportăm electricitatea produsă de Hidrolectrica la totalurile României, deducem că cei 17,64 TWh produşi de hidrocentrale au cuantificat 32,4% din totalul electricităţii produse în 2023 în României şi 34,3% din totalul electricităţii consumate.
Statul român deţine 80% din acţiunile Hidroelectrica, prin urmare, la o distribuţie estimată de 90% din profitul obţinut prin dividende, circa 920 milioane de euro ar urma să ajungă la stat, iar restul — către alţi deţinători de acţiuni, cu circa 12,7 lei plătiţi per unitate de acţiune.
0
2,151
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!