(VIDEO) Acesta e Lotus Emira cu motor de 4 cilindri de la Mercedes-AMG, pe care inginerii au reuşit să-l monteze median

10 August 2023, 15:06
Redacţia PiataAuto.md
Iată că motoarele de 4 cilindri de la Mercedes-AMG îşi fac loc nu doar sub capota lui C-Class W206 în cadrul unor sisteme hibrid sau sub capota lui Mercedes-AMG A45, ci şi pe modele unor producători sport, precum Lotus. Da, Lotus Emira are acum un motor de 4 cilindri, de la AMG, pe care inginerii au reuşit să-l monteze median, ascuns undeva în spatele habitaclului, înaintea punţii spate.
Anterior, Emira avea un V6 de provenea de la Toyota, deci faptul că Lotus împrumută motoare de la alţii nu e o noutate. Şi faptul că are motoare relativ mici în cilindree — de 2,0 litri în acest caz — nu e la fel o noutate absolută, or, modelele Lotus se lăudau întotdeauna în primul rând că sunt uşoare, şi apoi performante, iar greutatea redusă necesita mai puţini cai-putere.
Acum Lotus Emira a primit motorul M139, de pe Mercedes-AMG A45, fără vreun sistem hibrid pe el, ba chiar cu modificări care i-au redus puterea de la 421 CP la doar 360 CP. Pentru că maşina e mai uşoară decât A45, şi pentru că era important să fie un pic mai lentă, ca nu cumva să-l eclipseze pe modelul donator.
Iar dacă te întrebi cum de a reuşit Lotus să-i convingă pe cei de la Mercedes să le dea acest motor, dacă tot le era frică de eclipsare, răspunsul e simplu — chinezii de la Geely. Or, Geely în zilele noaste deţine nu doar Volvo, ci şi Lotus. Ei bine, ce legătură are asta cu Mercedes? Răspunsul e în fondatorul Geely, chinezul Li Shufu, care deţine o cotă de 9,69% din acţiunile Mercedes-Benz Group AG. Fiind unul din cei mai importanţi acţionari ai Mercedes, e de imaginat că şi puterea sa de decizie e una deloc neglijabilă.
Cei de la Top Gear au apucat să conducă de curând noul Lotus Emira cu motor AMG, şi, deşi au încercat să găsească şi părţi plăcute ale noului model, impresiile sunt destul de aplatizate, în general, maşina neavând vreun caracter mai nărăvaş decât sunetele pe care le scoate turbina, diferite la fiecare turaţie. Motorul are turbolag mare, însă, din cauza temperării, ceea ce pentru un Lotus e destul de trist. Şi costă peste 80 mii lire, deci se apropie de 100 mii euro.
Mai e ăsta un Lotus oare? Probabil însăşi Lotus a cam uitat de mult cum arată cartea sa identitate adevărată, întrucât componentele venite de la alţi producători de-a lungul anului i-au cam diluat demult reţeta sa originală. Dar, într-o epocă în care maşinile electrice sunt tot mai dominante, Lotus încearcă să ne convingă să nu fim prea pretenţioşi, că şi aşa acest Emira cu motor de AMG e ultimul model nou cu motor pe benzină pe care-l vedem le la Lotus, înainte de electrificarea totală.
Vezi impresiile celor de la Top Gear mai jos.
0
2,598
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!