Producătorul chinez BYD a transportat pentru prima dată o partidă mare de baterii LFP pe calea aerului cu avionul

29 Noiembrie 2023, 14:32
Redacţia PiataAuto.md
Bateriile mari de automobile nu sunt transportate de obicei pe calea aerului cu avioane, mult mai frecvente fiind căile terestre sau maritime. Asta se întâmplă şi pentru că transportarea greutăţilor mari cu avionul e mai puţin eficientă economic, dar şi pentru că există limitări impuse de standardele de aviaţie. Standardele internaţionale din aviaţie stipulează că orice livrare de baterii care conţin litiu şi depăşeşte 35 kg trebuie să fie aprobată special de autorităţile aeronautice printr-o scrisoare A99, după o analiză minuţioasă. Ei bine, producătorul chinez a făcut acum prima livrare a unei partide mari de baterii LFP cu avionul trecând prin toate procedurile minuţioase de securitate.
Bateriile transportate sunt LFP, adică pe bază de litiu-fier-fosfat, un tip de baterie care ia o amploare tot mai mare şi care are, teoretic, un risc mult mai mic de incendii. Cei de la BYD au vrut să efectueze o livrare din China, pornind de pe aeroportul din Huahu, către Germania, aterizând pe aeroportul din Frankfurt.
A fost primul export al unor baterii produse în China, care conţin litiu în componenţa lor, realizat pe calea aerului, spun cei de la BYD.
Pentru a obţine scrisoarea de aprobare de la autorităţi, bateriile BYD au fost supuse testelor de siguranţă înainte de zbor. O baterie de tipul celor transportate cântăreşte 300 kg, iar testele au presupus încălzirea unor baterii încărcate la maxim, pentru a urmări lipsa riscului de autoincendiere. Apoi s-au efectuat şi perforări de test, pentru a urmări şi în acest scenariu lipsa riscului de incendii.
După ce autorităţile s-au asigurat că-n toate scenariile de test bateriile rămân inofensive, au eliberat certificatul de autorizare a transportului, iar avionul a zburat cu succes spre Germania. BYD nu anunţă cui i-au fost livrate acele baterii, însă presupunerile din presa din China indică spre fabrica Tesla din Berlin, unde se folosesc pe unele versiuni baterii de la BYD.
Prin această primă transportare făcută acum, BYD şi-a asigurat o opţiune de a livra baterii şi pe calea aerului atunci când livrările sunt urgente. Dar mai mult decât atât, cu această ocazie BYD a reconfirmat lumii întregi că bateriile sale sunt sigure şi avansate, fiind inspectate de unele din cele mai exigente autorităţi, cu unul din cele mai exigente protocoale.
BYD a unul din cei mai mari producători mondiali de baterii, producând lunar baterii ce însumează 10,28 GWh de capacitate, conform datelor din octombrie, livrate atât pentru maşinile sale electrice, cât şi pentru alte mărci.
0
8,234
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!