(VIDEO) Elon Musk atenţionează că producătorii chinezi de maşini electrice vor distruge majoritatea concurenţilor occidentali, dacă nu se impun taxe maşinilor din China

26 Ianuarie 2024, 11:54
Redacţia PiataAuto.md
Elon Musk a desfăşurat ieri conferinţa sa anuală cu investitorii de anunţare a rezultatelor Tesla, dar conferinţa e totodată şi locul în care acesta dă explicaţii şi răspunde la întrebările sau îngrijorările investitorilor despre viitorul companiei pe care o conduce. Iar la una din întrebările despre planurile de concurenţă cu producătorii din China, Elon Musk a venit cu o estimare foarte curioasă a situaţiei generale, şi chiar a tras semnale de alarmă importante pentru toată industria auto globală.
Întrebarea investitorilor Tesla e foarte motivată, în contextul în care compania chinezească BYD a depăşit Tesla în ultimul trimestru al anului 2023 la vânzările de maşinile electrice. Tesla şi-a menţinut poziţia la nivelul rezultatelor întregului an 2023, dar totuşi ceea ce s-a produs în ultimul trimestru reprezintă o schimbare clară de tablou, care se poate înrădăcina în 2024, iar Tesla poate trece pe poziţia 2 în lume la maşinile electrice, în timp ce BYD ajunge primul. Totodată, pe lângă BYD, industria auto din China musteşte în ultimii ani de maşini electrice noi şi performante, fiind lansate o mulţime de mărci noi, dar şi modele cu parametri tehnici foarte avansaţi, care sar direct în vârful ierarhic al ingineriei printre maşinile electrice, cum s-a întâmplat şi cu noul model Xiaomi SU7, de exemplu.
Foto: Xiaomi SU7

Şi dacă acum 13 ani, în 2011, Elon Musk lua în derâdere şansele industriei auto chineze de a ajunge vreodată să domine într-o lume a maşinilor electrice, acum până şi şeful Tesla a declarat clar şi răspicat: „producătorii chinezi sunt astăzi cele mai competitive companii auto din lume”. Acesta a mai spus despre aceştia că „sunt foarte buni, extrem de buni”.
Mai mult ca atât, Elon Musk a mai spus că aceşti producători au un succes garantat în afara Chinei, la nivel global, judecând după nivelul care l-au atins deja. Cea mai alarmantă declaraţie a lui Elon Musk de ieri trage un semnal mare de alarmă: „Dacă nu sunt impuse taxe maşinilor venite din China, aceşti producători chinezi vor distruge majoritatea concurenţilor occidentali!”.
Musk a exclus deocamdată ideea unor parteneriate profunde cu producătorii din China pentru Tesla, altele decât cele deja existente sau evidente ca fiind posibile, precum achiziţionarea de baterii de la BYD, oferirea accesului la reţelele Supercharger pentru alte mărci sau licenţierea sistemului de condus autonom FSD pentru alţi producători, inclusiv chinezi. Însă dezvoltări de modele comune, folosiri de platforme comune sau conglomerări de grup cu vreun producător chinez au fost excluse.
Şi, sincer vorbind, Tesla e una din singurele companii care chiar nu ar avea de beneficiat foarte mult din asemenea parteneriate, prin urmare e logic să-şi continue strategia actuală. Însă semnalul de alarmă tras de şeful Tesla pentru ceilalţi producători auto ar trebui luat foarte în serios, pentru că acest semnal doar reconfirmă fenomenele majore observate în ultimii ani, în care companiile din Japonia au fost practic expulzate din preferinţele de piaţă din China, în lipsa unor modele electrice, iar cele germane urmează acelaşi trend, devenind irelevante şi neatractive în China. În acelaşi timp, în Europa producătorii chinezi de electrice încep a prinde tot mai mult teren, iar modelul electric BYD Atto 3 a ajuns în topul vânzărilor europene, iar în unele ţări chiar şi în top 3 sau top 5 cele mai vândute modele, depăşind producătorii europeni. Se produc, deci, schimbări majore de piaţă, şi dacă producătorii niponi continuă să se mai joace de-a negarea, iar cei europeni par să fi conştientizat problema, dar eforturile de rezolvare sunt prea lente şi adeseori fără succes, atunci producătorii chinezi par cei mai pregătiţi pentru această nouă epocă a schimbărilor şi pare, într-adevăr, că într-o concurenţă directă fără bariere de taxe aproape nimic nu-i va putea opri. Cel puţin nu suficient de repede, încât aceştia să devină dominanţi şi să împingă în falimente companii-dinozaur mai vechi, care s-a complăcut în strategii neclare în ultimii ani.
Vezi mai jos şi declaraţiile directe ale lui Elon Musk de ieri la aceste subiect.
2
10,602
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!