Italia spune că Alfa Romeo nu poate fabrica noul SUV Milano în Polonia, aşa cum intenţionează, având denumirea unui oraş italian

13 Aprilie 2024, 14:51
Redacţia PiataAuto.md
Alfa Romeo a lansat în această săptămână noul SUV Milano, un model care a debutat cu propulsie electrică şi hibridă, dar care nu va fi fabricat în Italia, ci la fabrica Stellantis din Polonia, unde se mai fabrică şi Fiat 600e, iar de curând Stellantis a anunţat că aceeaşi fabrică va asambla maşini şi pentru chinezii de la Leapmotor. Guvernul Italiei a reacţionat imediat la decizia celor de la Alfa Romeo, mai ales că doar câteva zile în urmă fuseseră publicate noi cifre, care indicau că producţia Stellantis la fabricile din Italia a mai scăzut cu 10%, iar anterior fuseră anunţate concedieri majore la aceleaşi fabrici din Italia. Ministrul Industriei din Italia a declarat că Alfa Romeo nu poate produce în Polonia un SUV cu denumirea unui oraş Italian, pentru că asta e ilegal.
Ministrul Adolfo Urso a amintit că ţara sa are legi care interzic clar produsele care au nume italieneşti, în special geografice, dar nu sunt produse în Italia, acestea fiind calificate drept produse care dezorientează publicul cu scopul de a profita de o falsă origine italiană şi prin urmare sunt interzise.
Foto: Ministrul italian Adolfo Urso

Şeful Stellantis, Carlos Tavares, anunţa la lansarea noului model că decizia de a produce noua Alfa Romeo Milano în Polonia i-a permis companiei să poată oferi un preţ de start de circa 30.000 euro, în loc de 40.000 euro, cât ar fi fost preţul minim dacă maşina era fabricată în Italia.
Foto: Şeful Stellantis, Carlos Tavares, la prezentarea lui Alfa Romeo Milano

Cu 40 mii, maşina ar fi fost necompetitivă, a mai spus şeful Stellantis, fără a indica şi faptul că marea problemă în această diferenţă de costuri nu sunt neapărat salariile mai mari, ci organizarea proastă şi ineficientă a liniilor de asamblare vechi de la fabricile Stellantis din Italia, dar şi sarcinile mici de producţie pe care acestea le au, raportate la numărul de angajaţi. Iar atunci când o fabrică lucrează în ritm redus, cu un număr mare de oameni, e firesc că în final se ajunge la un cost mai mare per unitate.
Ministrul italian al industriei, însă, are legea de partea sa, de fapt, şi Italia a avut mai multe asemenea precedente de interzicere a folosirii unor denumiri manipulatorii de produse, doar că de obicei acestea erau îndreptate spre produse alimentare, precum caşcavalul parmezan, prosciutto, pesto şi altele. Doar că cei de la Alfa Romeo se pare că nu şi-au imaginat că legea va putea fi aplicată şi în cazul lor, cu un SUV numit cu unul din cele mai cunoscute oraşe din Italia, maşina nefiind fabricată în Italia.
Cazuri similare răsunătoare au existat şi în alte ţări europene, cum ar fi cazul Elveţiei, care le-a interzis celor de la Mondelez să mai folosească expresia „elveţiană” pentru renumita ciocolată Toblerone, atunci când producţia acesteia a fost mutată în Bratislava, Slovacia. Mai mult ca atât, Elveţia i-a interzis producătorului să folosească şi imaginea cu muntele Matterhorn, unul din cele mai renumite vârfuri din Elveţia, care figura pe ambalajul Toblerone.
Foto: Ambalajul Toblerone, înainte de interdicţie

În urma acelei interdicţii, ambalajul Toblerone a fost modificat să conţină semnătura fondatorului istoric în loc de Matterhorn, iar expresia descriptivă a fost înlocuită cu „fondată în Elveţia”, în loc de „ciocolată elveţiană”. Elveţia mai are şi regula ca 80% din componentele produsului şi toate procesările esenţiale să fie făcute pe teritoriul ţării, pentru a putea purta descrierea de elveţian, iar în cazul produselor din lapte tocmai 100% din conţinut trebuie să fie elveţian. Sunt acordate excepţii doar pentru ingrediente ce nu pot fi produse în Elveţia, precum cacao.
Prin urmare, şi Stellantis va avea de înfruntat acum o decizie dificilă în faţă — fie îşi reconsideră planurile despre locul unde va fi fabricat modelul, ceea ce e foarte puţin probabil, fie va trebui să aleagă o altă denumite pentru acest model Alfa Romeo, chiar dacă l-a lansat deja şi toată presa din toată lumea l-a anunţat drept SUV-ul Milano.
0
2,957
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!