(VIDEO) Experiment în Franţa: un Citroen merge cu lanţuri de iarnă, cu 130 km/h pe asfalt, pentru a afla urmările

19 Decembrie 2022, 13:15
Redacţia PiataAuto.md
Lanţurile de iarnă pot fi un instrument de mare ajutor atunci când zăpezile sunt foarte mari, iar maşina trebuie să înainteze prin ele, mai ales la urcări pronunţate şi coborâri, în special la munte. Totuşi, probabil că toţi şoferii care le-au folosit vreodată ştiu că maşina trebuie condusă cu viteză moderată cu lanţurile pe roţi, iar de îndată ce ieşi la drum de asfalt, ele trebuie demontate, întrucât creează vibraţii şi zgomot şi nu mai ajută la nimic. Dar, protagoniştii unui canal de YouTube din Franţa au vrut să afle ce se întâmplă dacă ajungi să mergi cu acele lanţuri pe roţi cu o viteză mare, de autostradă, la 130 km/h.
Aceştia au luat un Citroen Saxo în rol de maşină pentru experimentul lor, iar locul desfăşurării a fost o pistă de aeroport, care nu avea nici urmă de zăpadă. Mai mult ca atât, aceştia au încercat atât lanţurile clasice, cât şi cele numite şi şosete, care pretind să asigure aderenţă datorită suprafeţei lor brute şi lipicioase.
Şosetele au fost primele care s-au desprins de pe maşină la viteză mai mare, fapt care s-a produs e câteva ori, la viteze departe de cea de autostradă, pe care o voiau protagoniştii. Dar, înainte de a cădea, acestea au produs suficiente vibraţii şi disconfort încât orice şofer ar fi decis să le scoată pe drumurile publice.
Apoi au intrat în acţiune şi lanţurile metalice, care se prind mult mai strâns de roţi. În primul, nivelul de vibraţii a fost unul mult mai mare, atât în suspensie, cât şi în coloana de direcţie, fapt absolut predictibil, întrucât lanţurile creează inevitabil un efect de dezechilibrare a roţilor, iar cu cât viteza e mai mare, cu atât forţa centrifugă se face simţită mai tare.
Către 90 km/h, lanţurile mai ţineau, dar maşina tremura toată de vibraţiile produse şi chiar dacă lanţurile ar rămâne întregi e clar că un asemenea condus s-ar lăsat cu deteriorare de suspensie şi chiar caseta de direcţie.
Dar experimentul francez a mers şi mai departe şi, cânt au atins 100 km/h, aceştia au încercat să frâneze brusc. Maşina nu avea ABS, aşa că a frânat cu aceeaşi zonă de anvelopă, pe care a şi topit-o niţel.
Ulterior, la o nouă încercare, când a trecut de 100 km/h lanţurile au început a vibra atât de mult, încât la un moment dat, dezintegrându-se, au rupt protecţiile din plastic din zona aripilor şi au rupt şi cablurile electrice de acolo, dezactivând şi turometrul cu vitezometrul maşinii. Fireşte, maşina a fost afectată, aşa cum nu şi-ar dori nimeni pentru propriul automobil.
Cert e că lanţurile montate pe maşină, la o viteză mare şi mai ales pe asfalt, n-au cum să ducă la nimic bun şi e ceva ce nu trebuie repetat niciodată pe drumurile publice. În cazul experimentului francez, micuţul Citroen a avut de suferit din plin de dragul demonstraţiei. Vezi totul în video-ul de mai jos. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate în română sau engleză din comenzile player-ului.
0
1,641
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!