Producătorul chinez BYD a confirmat că noua sa fabrică din Europa va fi amplasată în Ungaria şi are planuri mari pentru ea

26 Decembrie 2023, 14:42
Redacţia PiataAuto.md
Încă în decembrie 2022, anunţam că producătorul BYD din China demarase analiza pentru a găsi o locaţie pentru noua sa fabrică din Europa, prima de pe continent. Ne întrebam atunci dacă România ar putea fi una dintre opţiuni, dar deja în luna noiembrie a acestui an publicam o altă ştire, prin care informam că Ungaria părea să fi fost ţara aleasă, iar România a fost ocolită din nou, cum s-a întâmplat de mai multe ori în cazul ultimelor fabrici auto din regiune, ale unor producători precum Mercedes şi BMW. Ei bine, acum BYD a confirmat oficial că prima sa fabrică europeană va fi amplasată în Ungaria şi a anunţat şi planurile grandioase pentru aceasta.
Noua fabrică BYD va fi construită în Szeged, sau Seghedin cum mai e cunoscut oraşul vorbitorilor de limbă română. Fabrica va fi poziţionată astfel foarte strategic, într-o regiune foarte aproape de hotarul cu România, dar totodată aproape de Serbia, prin această ţară urmându-se să se asigure accesul în mai multe ţări balcanice.
Tocmai de asta, planurile anunţate acum cuprind şi producţia de maşini electrice BYD pentru UE, dar şi din cele plug-in hibride pentru ţările non-UE şi eventual piaţa internă a Ungariei. Cifra totală de producţie ar urma să fie de 200.000 automobile anual, dintre care 100.000 ar fi pur electrice, iar celelalte 100.000 — plug-in hibride.
Atât cei de la BYD, cât şi ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, au menţionat că noua fabrică va fi una din cele mai mari investiţii din istoria Ungariei. O parte din aceste investiţii vor fi subvenţionate de statul maghiar, direct şi indirect, cel puţin până fabrica va obţine toată aprobările la nivelul UE.
Fabrica BYD în Ungaria le va permite chinezilor să aibă o poartă directă de acces în UE, evitând eventuale restricţii care ar putea fi aplicate la importul maşinilor fabricate în China. BYD vrea să ajungă 10% cotă de vânzări în UE către anul 2030, deci sunt anunţate ţinte foarte ambiţioase.
BYD mai deţine în Ungaria o fabrică de autobuze electrice. Şi alte companii chineze sunt în plin proces de construcţie a unor fabrici sau le au definitivate deja — producătorul de baterii CATL anunţase în 2022 o fabrică imensă de baterii de 100 GWh capacitate anuală pentru Ungaria, iar Nio anunţase o fabrică pentru producţia staţiilor sale de înlocuire rapidă a bateriilor.
2
10,270
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!